Warto unikać białej mąki
Produkty z białej mąki, takie jak pieczywo, makarony i słodkie wypieki, mają negatywną opinię jako tuczące. Są jednak niezbyt dobre także z innych powodów. Mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi, potem zaś równie szybko spada. Nie tylko więc tuczą, ale także są niezbyt pożywne i mało wartościowe, zawierają mało składników odżywczych, na przykład cynku i błonnika, nie dbają więc o zdrowie. Dlatego warto wybierać produkty z mąki pełnoziarnistej, a więc razowe pieczywo i makarony. Doskonały jest także brązowy ryż, który wprawdzie gotuje się dłużej niż biały, ale jest o wiele bardziej wartościowy. Takie produkty na długo dają uczucie sytości, co z pewnością istotne będzie zwłaszcza dla osób odchudzających się. Przyspieszają też trawienie i pomagają unikać problemów gastrycznych, a dzięki zawartości cynku poprawiają stan skóry. To z kolei znaczenie ma zwłaszcza dla młodych osób mających problem z trądzikiem. Zmianę produktów ze zwykłych na pełnoziarniste należy potraktować jak jeden z elementów leczenia.