Jeszcze o cholesterolu
W tym temacie ciągle pojawia się coś nowego. Jeszcze do niedawna np. mówiło się, że jajka to prawdziwa bomba cholesterolowa i nie powinno się ich jeść częściej niż 2 jajka na tydzień? dziś naukowcy zmienili zdanie i twierdzą, że jedno jajko codziennie nie zaszkodzi naszym naczyniom krwionośnym, bo nawet, jeśli żółtka jaj rzeczywiście mają dużo tego cholesterolu to maja także inne dobrotliwe substancje, które w gruncie rzeczy dają więcej pożytku niż szkody dla naszego zdrowia.
Okazuje się także, że np. nie wszystkie tłuszcze roślinne mają dobry wpływ na nasz poziom cholesterolu. Otóż wszystkie tłuszcze trans nie są dla nas korzystne. Oleje i oliwy są dobre, ale już utwardzone margaryny niekoniecznie.
Także nie każde mięso i tłuszcz zwierzęcy podwyższa nam cholesterol. Np. marynowanie mięsa (wołowina, drób) bardzo obniża jego zły wpływ na nasze zdrowie.
Także częste jedzenie ryb i to nie tylko tych z najwyższych półek a więc np. łososia, ale np. także bardziej prozaicznych śledzi ma bardzo dobry wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Czasami powodem wysokiego cholesterolu mogą także być skłonności rodzinne a wiec winne są nasze geny? acha i jeszcze jedno: cholesterol nie jest jedynym odpowiedzialnym za rozwój miażdżycy!