W przekonaniu wielu osób funkcjonuje teoria, że zdrowa dieta powinna zawierać jak najmniej tłuszczów. Wobec tego ci, którym zależy, by zachować zdrowie i odżywiać się jak najlepiej, nie smarują pieczywa masłem, nie smażą na tłuszczu, a sałatki skrapiają sokiem z cytryny. Tak naprawdę jednak trzeba unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, smalec, słonina i tłuste mięsa, roślinnych zaś w żadnej diecie nie powinno zabraknąć. Godne polecenia są zwłaszcza zdrowe oleje ? słonecznikowy, rzepakowy, lniany czy z pestek winogron. Oczywiście trzeba je stosować w rozsądnych ilościach, ale tłuszczów w menu nie może zabraknąć, gdyż ich także organizm potrzebuje, m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Godna polecenia jest też oliwa z oliwek ? podstawa diety śródziemnomorskiej uznawanej za najzdrowszą na świecie. Na oliwie można smażyć, dodawać ją do sałatek, a także skrapiać nią pieczywo w zastępstwie masła. Ma ona dobroczynny wpływ m.in. na regulację poziomu cholesterolu.
Ważne tłuszcze w diecie
Ciekawe wpisy:
Rehabilitacja neurologiczna po udarze mózgu: kluczowe metody
Rehabilitacja neurologiczna po udarze mózgu to kluczowy etap powrotu do normalności. Metody takie jak terapia zajęciowa czy logopedia pomagają pacjentom odzyskać sprawność i samodzielność. Dowiedz się więcej na blogu naszej kliniki!




























